Klub

FK Bežanija je klub duge tradicije. Tokom svoje istorije nosio je različita imena (Soko, BSK, HŠK) da bi nakon rata 1946. dobio ime Jedinstvo. Te godine se prvi put u istoriji registruje za zvanična takmičenja u Sremskoj ligi i postaje član Novosadskog fudbalskog saveza.

Klub se od 1946. do 1952. takmičio u Sremskoj ligi da bi od jeseni 1952. godine prešao u područje Beogradskog fudbalskog saveza. Te iste godine klub je prijavio i svoj omladinski tim za takmičenje u II omladinskoj zoni. Pred početak sezone 1955/56 FK Jedinstvo menja ime u FK Bežanija kako se zove i danas. Od sezone 1965/66 do sezone 1988/89 klub se takmičio sa više ili manje uspeha u drugoj ili prvoj Beogradskoj ligi. Sezone 1988/89 počinje procvat FK Bežanija. Te sezone klub je osvojio prvo mesto u prvoj Beogradskoj ligi i tako se po prvi put u svojoj istoriji plasirao u Beogradsku zonu. Osvojio je titulu prvaka Beograda i obezbedio plasman u Srpsku ligu. To je bio najveći uspeh FK Bežanija u vreme tadašnje Jugoslavije, pogotovo ako se uzme u obzir veliki kvalitet tadašnjeg fudbala.

Sezone 2004/05 FK Bežanija je osvojila prvo mesto u Srpskoj ligi i plasirala se u Drugu ligu. Sezone 2005/06 FK Bežanija je osvojila prvo mesto u drugoj ligi i plasirala se u Meridijan super ligu koju je sačinjavalo 12 klubova. Kao debitant u našem elitnom takmičenju, ostvarila je odlične rezultate u Meridijan super ligi, koja se igrala u sistemu plej-of i plej-aut. Prvih 6 ekipa su igrale plej-of, a drugih 6 ekipa su igrale plej-aut. Bežanija se plasirala u prvih 6 ekipa a na kraju plaj-ofa Bežanija je zauzela 4. mesto na tabeli (odmah iza Zvezde, Partizana i Vojvodine) što je i najveći uspeh u istoriji kluba. Time je ostvaren plasman u prvo kolo kvalifikacija za Kup UEFA. U kvalifikacijama Bežanija je odigrala dve utakmice sa albanskim timom Besa, prvu u Beogradu sa rezultatom 2:2, drugu u Tirani sa rezultatom 0:0. FK Bežanija je ispala bez poraza iz takmičenja Kup UEFA i dostojno predstavila srpski fudbal na evropskoj sceni.

Izbornik
Translate? >>